Prostorová diferenciace úmrtnosti obyvatelstva v České republice - Ťuková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je zaměřena na analýzu vývoje a prostorové diferenciace úmrtnosti obyvatelstva od roku 1995 do roku 2014, protože toto období se mi jevilo jako vhodný časový úsek ke zmiňované analýze. Cílem práce je zpracovat na základě získaných dat tento demografický proces a pomocí analýz jej vyhodnotit. Na základě literatury jsou v práci vysvětleny důležité definice a pojmy spojené s úmrtností, jakož i faktory, které ji ovlivňují. Téma jsem zpracovala, jak z historického hlediska, tak i z pohledu publikovaných prognóz do budoucna. Nejdůležitější faktory jako mužská nadúmrtnost, kojenecká úmrtnost a nejvýznamnější příčiny úmrtí jsem rozpracovala na úrovni krajů, okresů a ORP v Česku. Pak jsem vyvodila závěry, zda předpokládané otázky platí na všech těchto úrovních a na základě shrnutí všech dostupných dat. Výsledné statistiky prezentuji pomocí grafů, map a tabulek.
Spatial differentiation of population mortality in the Czech Republic
Keywords: úmrtnost; demografický proces; vývoj prostorová diferenciace úmrtnosti; Česká republika; mortality; demographic processes; development of spatial differentiation of mortality; Czech Republic