Nabídka zdravotně sociálních služeb pro osoby s Alzheimerovou chorobou - Samcová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá zmapováním nabídky zdravotně sociálních služeb pro osoby s Alzheimerovou chorobou. Alzheimerova choroba je onemocnění vyššího věku. V souvislosti se stárnutím populace se zvyšuje počet osob s tímto onemocněním. Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku Alzheimerovy choroby, péči o klienty, komunikaci, aktivizační činnosti, metody na podporu komunikace a aktivizace u osob s Alzheimerovou chorobou. Dále je zde popsána problematika ochrany práv, omezující prostředky a způsobilost k právním úkonům. Cílem práce bylo zjistit, jak jsou naplňovány zdravotně sociální služby pro osoby s Alzheimerovou chorobou z pohledu pracovníků pracujících s touto skupinou osob. K jejímu zodpovězení byly stanoveny dílčí výzkumné otázky. Výzkum byl realizován v Domově pro seniory Máj p.o. a Prácheňském sanatoriu o.p.s. - Loucký mlýn. Ke sběru dat byla použita strategie kvalitativního výzkumu a zvolena metoda dotazování pomocí techniky polostrukturovaného interview. Cíl práce byl naplněn v rámci odpovědí pracovníků na dílčí výzkumné otázky. Tato práce lze využít pro informování laické i odborné veřejnosti o nabídce zdravotně sociálních služeb pro osoby s Alzheimerovou chorobou.
Offer of the health and social services for the persons suffering from Alzheimer's disease.
Keywords: Alzheimerova choroba; aktivizační činnosti; komunikace; ochrana práv; omezující prostředky; sociální služby; zdravotní služby; Alzheimer{\crq}s disease; advisory activities; communication; protection of rights; limiting means; social services; health services