Fenomény filosofie výchovy - edukace - Koptyšová, Monika (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá filozofií výchovy edukací. Teoretická část se zabývá edukací z pohledu filosofie výchovy, a to z historického hlediska v období starověku a novověku, posléze v pojetí dnešní doby. Je vytvořena filosofická reflexe zaměřená na filosofická východiska výchovy edukaci, filosofický základ některých alternativních pedagogických směrů a obraz jednotlivce a společnosti ve filosofii výchovy. Je zmíněn i problém etická dimenze filosofie výchovy. Ve druhé, empirické části, bylo prostřednictvím dotazníkového šetření zkoumáno, jaké povědomí o filosofii výchovy edukaci mají samotní učitelé. Pro doplnění daného problému byly zhotoveny i dvě případové studie. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jaká filosofická východiska lze formulovat pro oblast výchovy a edukace v současnosti, jaký je filosofický obraz jednotlivce a společnosti ve filosofii výchovy a jakou etickou dimenzi má filosofie výchovy.
Philosophy of upbringing - education
Keywords: výchova; vzdělávání; edukace; dimenze filosofie výchovy; alternativní směry ve vzdělávání; obraz jednotlivce a společnosti; filosofie výchovy; upbringing; educare; education; dimensions and perspectives of philosophic education; alternative way of education; the picture of individual; the picture of individual and society; philosophy education