Nájemní smlouva - Podracká, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce je rozdělena do dvou částí. V první, teoretické části je krátce zmíněna historie nájemní smlouvy, dále aktuální právní úprava a hlavní změny v nájemních smlouvách, které nastaly s příchodem nového občanského zákoníku v roce 2014. Dále jsou v práci uvedeny obecné náležitosti nájemní smlouvy, tedy obecná ustanovení podle občanského zákoníku. Součástí první části je stručná zmínka o jednotlivých nájemních vztazích, kterými jsou nájem prostoru sloužícího podnikání, tedy zvláštní ustanovení o nájmu prostoru sloužícího podnikání (dříve nájem "nebytových prostor"), zvláštní ustanovení o podnikatelském pronájmu movitých věcí, zvláštní ustanovení o nájmu dopravního prostředku a ubytování. Druhá, praktická část je věnována zvláštním ustanovením o nájmu bytu a domu. Na začátku jsou krátce vymezeny základní pojmy týkající se nájmu bytu a domu. Hlavní částí je pak rozbor konkrétní nájemní smlouvy, kterou je jedna z nejčastěji používaných nájemních smluv, a to smlouva o nájmu bytu. Jsou zde popsány a názorně uvedeny jednotlivé články vzorové smlouvy o nájmu bytu, která je součástí této bakalářské práce, a je uvedena v příloze č. 1. Proto by práce dále mohla sloužit jako návod pro ty, kteří chtějí správně uzavřít nájemní smlouvu.
Lease agreement
Keywords: lease agreement; lessor; lessee