Analýza cenných papírů na kapitálových trzích (meziodvětvová komparace výše a struktury jednotlivých typů rizika a výnosu na vybraných burzách cenných papírů) - Weissová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním cílem této diplomové práce je analyzovat vybraná odvětví evropského kapitálového trhu prostřednictvím metod technické a fundamentální analýzy. Na základě získaných výsledků formovat pro jednotlivé burzy, odvětví a sektory nejvhodnější investiční strategii. První teoretická část se zabývá popisem cenných papírů na kapitálovém trhu, investiční strategií, metodami hodnocení cenných papírů na kapitálových trzích, teorií efektivních trhů, testováním trhů a důkazy o jejich účinnosti. Na evropském akciovém trhu je včetně německého indexu DAX30 náhodně zvoleno devadesát společností devíti odvětví s daty za období 2006 - 2011. V práci na základě potvrzené neefektivity kapitálového trhu bylo možné nalézt aktivní investiční strategii k dosažení nadprůměrných výnosů.
Analysis of securities to capital markets (inter-industry comparison of the amount and structure of each type of risk and return on the selected stock exchanges)
Keywords: kapitálový trh; analýza; riziko; výnos; efektivita trhu; investiční strategie; klouzavý průměr; runs test; fundamentální analýza; technická analýza; capital market analysis; risk; yield; market efficiency; investment strategy; moving average; runs test; fundamental analysis; technical analys