Rámec možné pomoci obětem trestných činů - Dušáková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Obětem trestných činů se v České republice věnují nejen orgány činné v trestním řízení, jako policie, státní zastupitelství a soudy, ale také neziskové organizace a poradny. Ty pomáhají poškozeným nejen psychicky se vyrovnat s prožitým traumatem, ale i s uplatněním jejich práv (např. právo na odškodnění). Diplomová práce se věnuje přístupu k obětem a možnostem pomoci. Ač je u nás v současné době mnoho organizací, které nabízejí psychologické nebo právní poradenství, oběti i potenciální oběti z řad veřejnosti ne vždy o těchto formách pomoci vědí. Lidé z bezprostředního okolí poškozených rovněž často tápou, jak se k nim správně zachovat, jak s nimi komunikovat nebo jak jim pomoci. Povědomí lidí o pomáhajících organizacích, názory a zkušenosti, jsou zaznamenány v kvantitativním výzkumu provedeném na potencionálních obětech, kterými je každý z nás. Kvalitativní část se pak zaměřuje na názory lidí na pomáhající organizace.
The concept of possible help to crime victims
Keywords: Oběť; poškozený; pomoc; trestný čin; viktimologie; victim; damaged; assistance; crime; victimology