DOSPÍVÁNÍ JAKO RIZIKOVÉ OBDOBÍ PRO ROZVOJ PORUCH PŘÍJMU POTRAVY - Svoboda, Jiří (Jihočeská univerzita, 2007)
Poruchy příjmu potravy se nejčastěji vyskytují u mladých žen a dívek. Často mají chronický průběh se závažnými psychickými, fyzickými a sociálními důsledky. Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN-10) rozlišuje dvě základní poruchy příjmu potravy, mentální anorexii a mentální bulimii. Pro obě je společný strach z tloušťky a narušení tělového schématu. Počátek těchto poruch příjmu potravy je nejčastěji mezi 13. - 25. rokem, 10x častější je jejich přítomnost u žen, oproti mužům. Cílem studie bylo nalézt symptomy PPP mezi 288 dívkami ve věku 13-15 let studujících v Českých Budějovicích a získat tak prevalenci poruch příjmu potravy v souboru. Autor ověřoval hypotézu předpokládající prevalenci PPP 1-6% z dotazovaných dívek. Získaná data byla shromážděna pomocí anonymního dotazníku EAT-26. V této studii bylo nalezeno 19 dívek (6,6%), které dosáhly v dotazníku EAT-26 dvaceti či více bodů.
PUBERTY AS RISK PERIOD FOR DEVELOPMENT OF EATING DISORDERS
Keywords: Poruchy příjmu potravy; mentální anorexie; mentální bulimie; BMI; dospívání; rizikové faktory; prevalence; EAT-26; Eating disorders; anorexia nervosa; bulimia nervosa; BMI; puberty; risk factors; prevalence; EAT-26