Trh práce Česká republika a Německo - Mitášová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce ?Trh práce ČR a Německo?se zaměřuje na analýzu trhů práce v České republice a v Německu, jejich srovnání a vymezení hlavních odlišností. První část popisuje jednotlivé základní pojmy týkající se tohoto tématu, jako trh práce a jeho segmentace, nabídka, poptávka, nezaměstnanost a míra nezaměstnanosti, nebo politika zaměstnanosti. Druhá část se zaměřuje na jednotlivé struktury obou států. Je uvedena demografická, národnostní a vzdělanostní struktura. A dále se práce zaměřuje také na míru ekonomické aktivity obyvatelstva, míru produktivity práce nebo na míru nezaměstnanosti. Z analýzy byly zjištěny hlavní rozdíly trhů práce v České republice a v Německu, které se týkají míry dlouhodobé nezaměstnanosti, produktivity práce, míry ekonomické aktivity, nebo míry zaměstnanosti podle úrovně vzdělání v obou státech.
Labour market Czech Republic and Germany
Keywords: Trh práce; Česká republika; Německo; nezaměstnanost; zaměstnanost; ekonomická aktivita; Labour market; Czech Republic; Germany; unemployment; employment; economic aktivity