Ošetřovatelská péče o pacienta s peritoneální dialýzou - Hrušková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Peritoneální dialýza je společně s hemodialýzou jedna z možností náhrady funkce ledvin. V současné době začíná léčbu pomocí peritoneální dialýzy využívat stále více pacientů. Jedním z mnoha důvodů, proč pacienti využívají peritoneální dialýzu je, že jí lze provádět v pohodlí domova a pacient nemusí několikrát týdně dojíždět do dialyzačního střediska. Teoretická část této práce obsahuje popis peritoneální dialýzy. Konkrétně je zde popsána fyziologie peritoneální dialýzy a její druhy, dělení peritoneálních katétru a péče o jeho vyústění, ale také jsou zde popsány všechny pomůcky potřebné k provedení peritoneální dialýzy. Nalezneme zde popis možných infekčních i neinfekčních komplikací. Poslední kapitola je věnována roly sestry v péči o pacienta s peritoneální dialýzou. Empirická část této práce byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumného šetření. Naším cílem bylo zjistit nejčastější problémy pacienta s peritoneální dialýzou v domácím prostředí. Na základě zvoleného cíle byly vytvořeny polostrukturované rozhovory. Rozhovory byly prováděny s pacienty, kteří mají nebo měli peritoneální dialýzu. Informace získané od pacientů byly analyzovány a rozděleny do kategorií. Výsledky výzkumného šetření ukázaly, jaké nejčastější problémy řeší pacienti s peritoneální dialýzou v domácím prostředí. Mezi nejčastější problémy patří především počáteční smíření se s peritoneální dialýzou, strach ze vzniku infekce, ale také obava z nemožnosti chodit do zaměstnání a jiné. Tato bakalářská práce by mohla být nápomocná pacientům, kteří prodělali onemocnění ledvin, a právě začínají s léčbou pomocí peritoneální dialýzy. Nebo i pacientům, kteří jsou léčení pomocí hemodialýzy a zvažují tuto možnost. Dále může tato práce být nápomocná studentům či již vystudovaným sestrám, které začínají nově pracovat v hemodialyzačním centru.
Nursing Care for Patients with Peritoneal Dialysis
Keywords: Peritoneální dialýza; dialyzační katétr; pacient; ošetřovatelská péče; sestra; Peritoneal dialysis; dialysis catheter; patient; nursing care; nurse.