Kriminalromane oder psychologische Prosa? Judith W. Taschlers Sommer wie Winter und Die Deutschlehrerin. - Beyerová, Václava (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této bakalářské práce je literární rozbor děl Sommer wie Winter a Die Deutschlehrerin současné rakouské autorky Judith W. Taschler. Jednou ze základních otázek, na kterou je v dané práci hledána odpověď, je žánrové zařazení uvedených děl, tj. zda nesou základní znaky a charakteristiku kriminálního románu, či zda se zde jedná o výrazně psychologickou prózu. Vedle žánrového zařazení děl a jejich strukturální a obsahové analýzy přináší práce porovnání v širším literárně historickém kontextu: Nachází jistou afinitu zkoumaných děl s literárním proudem zvaným Anti-heimatliteratur a některé další paralely ve vývoji rakouské literatury, jako je použití psychoanalýzy v románu Sommer wie Winter stejně jako u románu Malina autorky Ingeborg Bachmann.
Crime novels or psychological prose? Judith W. Taschler's Sommer wie Winter and Die Deutschlehrerin.
Keywords: Judith W. Taschler; Sommer wie Winter; Die Deutschlehrerin; Anti-Heimatliteratur; kriminální literatura; psychoanalýza; Ingeborg Bachmann; Malina; Judith W. Taschler; Sommer wie Winter; Die Deutschlehrerin; Anti-Heimatliteratur; criminal literature; psychoanalysis; Ingeborg Bachmann; Malina