Zdroje hluku a biohluk ve stájích pro chov dojnic. - Buňata, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá určením a měřením zdrojů hluku a biohluku ve stájových objektech pro chov dojnic. Pro toto měření byly vybrány zemědělské podniky v mém okolí: Zemědělské družstvo Vysočina Želiv, SENAGRO, a. s. Samotné měření postupně probíhalo v obou podnicích, kde se měřily zdroje hluku a biohluku. Z výsledků se určily minimální a maximální hodnoty hladin hluku a spočítaly příslušné ekvivalentní hladiny akustických tlaků, které se zanesly do jednotlivých grafů. Výsledné hodnoty byly porovnány s platnou legislativou a v případě dlouhodobého překročení maximální stanovené hranice pro limity hluku, bylo navrženo opatření pro snížení limitů hluku na pracovišti.
Sources of noise and bionoise in livestock buildings for dairy farming
Keywords: zdroje hluku; hluk; biohluk; měření; akustický tlak; dojnice.; Noise sources; noise; bionoise; measurement; acoustic pressure; dairy cow.