Vybrané zdravotní ukazatele klientů centra prevence civilizačních chorob - Kimmer, David; null, null; Šedová, Lenka; Maňhalová, Jana; Kaas, Jiří; Martinek, Lukáš; Olišarová, Věra (Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta zdravotnických studií, 2016)
V dnešní přetechnizované a neustále se rozvíjející průmyslové výrobě dochází ke kontinuálnímu zvyšování výskytu chorob, ke kterým dochází na základě nevhodného životního stylu. Cílem příspěvku je zmapovat vybrané zdravotní ukazatele na základě dat získaných z aktivit Centra prevence civilizačních chorob. Celkem bylo vyšetřeno 330 klientů, z toho 220 žen a 105 mužů. U klientů byly sledovány celkem čtyři ukazatele, Body Mass Index, systolický a diastolický tlak a celkový obsah tuku v těle. Z výsledků je patrné, že pouze muži do třiceti let věku mají průměrnou hodnotu BMI v oblasti normy (rozhraní 18,5 – 24,9 kg/m2). Muži nad 45 let vykazují vyšší hodnoty tuku v těle, což lze považovat za jeden z možných aspektů rozvoje některé z civilizačních chorob. Ženy do 60 let vykazují nižší hodnoty systolického tlaku než muži. Naopak vyšší hodnotu systolického i diastolického tlaku můžeme pozorovat u žen starších 75 let. Životní styl lidí hraje zásadní roli v prevenci civilizačních chorob.
Selected health indicators of the Prevention of Non-communicable Diseases Centre´clients
Keywords: Zdravotní ukazatele; BMI; tlak krve; tuk v těle; civilizační choroby; health indicators; BMI; blood pressure; body fat; civilization diseases