Historické parky a zámecké zahrady jižních Čech - Řezníčková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Má bakalářská práce se zabývá tématem "Historické parky a zámecké zahrady jižních Čech". Bakalářská práce je sepsána formou literární rešerše a je členěna do jedenácti kapitol. První kapitoly čtenářovi přiblíží zámecké parky a zahrady a seznámí ho s terminologií, která se v daném tématu používá. Další kapitoly pojednávají o krajině, blíže popisují krajinu jižních Čech. Dále je zde zmínka o památkovém fondu historických zahrad. Stěžejním tématem bakalářské práce jsou především zahrady, proto další kapitoly popisují vývoj zahradního umění a jednotlivé vývojové etapy a změny, které v zahradní architektuře v průběhu času nastaly. K historickým zahradám patří samozřejmě i jejich obnova, proto nás další kapitola seznámí s danými postupy při obnově historických zahrad. Nejdůležitější částí bakalářské práce je ucelený přehled historických parků a zámeckých zahrad v jižních Čechách. Jejich rozmístění si můžete prohlédnout na mapě, která je součástí příloh. Z těchto historických parků a zámeckých zahrad jsou dále podrobněji popsány Terčino údolí, Kratochvíle a zámecká zahrada v Českém Krumlově. Cílem práce je uvědomit si důležitost, krásu a význam historických parků a zahrad.
Historical parks and chateau gardens in Southern Bohemia
Keywords: Zámecké zahrady; zámecké parky; jižní Čechy; Terčino údolí; Český Krumlov; Kratochvíle; Chateau garden; chateau park; castle; Southern Bohemia; Terčino údolí; Český Krumlov; Kratochvíle