Poruchy paměti ve stáří - Kroupová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2010)
Pro stáří jsou typické změny nebo poruchy paměti. Klesá schopnost přijímat nové informace, ukládat je do paměti a následně zpracovávat. Hranice mezi poruchou paměti a demencí je velmi nezřetelná. Česká alzheimerovská společnost se zabývá problematikou osob postižených demencí. Tato společnost zahájila v červnu 2008 projekt s názvem Dny paměti, projekt na podporu včasného záchytu poruch paměti. Praktická část diplomové práce se zabývá projektem Dny paměti. Prvním cílem praktické části práce je zjistit, z jakých důvodů se klienti v oblasti poruch paměti obracejí na kontaktní místo ČALS - Centrum pro seniory PATUP při ZSF JU. Druhým cílem praktické části práce je porovnat zkušenosti pracovníků z kontaktních míst ČALS, zapojených do Projektu na podporu včasného záchytu poruch paměti "Dny paměti", v oblasti testování paměti. Data, potřebná pro praktickou část diplomové práce, byla získána kombinací kvalitativního a kvantitativního výzkumu.
Memory disorders in old age
Keywords: Ambulance pro poruchy paměti; Česká alzheimerovská společnost; Demence; Kontaktní místa České alzheimerovské společnosti; Paměť; Poruchy paměti; Stárnutí a stáří; Memory Disorders Clinic; Czech Alzheimer Society; Dementia; Contact Points of Czech Alzheimer Society; Memory; Memory disorders; Ageing process and old age