Vývoj konceptuálních ošetřovatelských modelů - Klímová, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce "Vývoj konceptuálních ošetřovatelských modelů" má teoretický charakter a cílem analyzovat pojetí konceptuálních modelů od jejich samotného počátku do současnosti. Práce je koncipována jako analytická studie s následným vypracováním interpretativního textu. Pro analýzu textu a následnou interpretaci byla využita metoda textové hermeneutiky. Získané dokumenty byly nejprve shromážděny, poté analyzovány a následně interpretovány. V souvislosti s analýzou textu byla položena otázka: Jak docházelo v průběhu času k vývoji konceptuálních ošetřovatelských modelů? Vývoj ošetřovatelských modelů lze sledovat od počátků profesionálního ošetřovatelství, což je datováno přibližně do poloviny 19. století a za zakladatelku je považována Florance Nightingalová, jejíž pojetí nebylo nejdříve bráno jako model, nicméně její vytvořená koncepce je považována za počátek rozvoje ošetřovatelských modelů. Vývoj modelů probíhal po celou dobu až do současnosti, kdy nejvýznamnější pro rozvoj byla 60. léta 20. století. Vývoj ovlivňovaly také právě se dějící události ve světě, rozvoj medicíny a v neposlední řadě rozvoj vzdělávání sester a možnost vysokoškolského vzdělání v oboru ošetřovatelství. Správné využívání konceptuálních modelů je důležité jak pro sestry, tak i pro pacienty. Péče sester není díky modelům poskytována jen dle biomedicínského modelu, jako tomu bylo v dřívějších dobách, ale naopak jsou zde snahy o využití modelů odrážejících celostní přístup a humanismus. Z textu vyplývá, že inspirací pro ošetřovatelství je změna přístupu sester k pacientům a naopak, pacientů k sestrám, dále je kladen důraz na uspokojování všech potřeb, jak pacientů, tak i sester. Výsledky práce by měly posloužit k hlubšímu pochopení významu ošetřovatelských modelů sestrám pracujícím v klinické praxi, ale i studentkám připravujícím se na povolání sestry.
The development of conceptual nursing models
Keywords: Ošetřovatelství; konceptuální model; pojetí; historie; vývoj; Nursing; conceptual model; concept; history; development