Funkčnost protidrogových pravidel na středních školách - Hromířová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Součástí systému specifické primární prevence užívání návykových látek je vytvoření protidrogových pravidel. Tyto pravidla by měly fungovat tak, aby byla škola mj. schopna rychle identifikovat rizikové žáky/studenty, popř. i jejich rodiče, a těm poté mohla nabídnout cílené služby v rámci selektivní a indikované prevence. V této práci jsem se proto zaměřila na systém protidrogových pravidel. Zda ho školy mají, jak je jasný, transparentní a účinný. A která z těchto pravidel vykazují nejvyšší efektivitu. Výzkum byl realizován metodou polostrukturovaného rozhovoru se školními metodiky prevence ze středních škol. Chtěla jsem využít hlavně jejich zkušenosti z praxe k doporučení nových pravidel a přehodnocení stávajících. Pro výzkum jsem si vybrala střední školy, protože právě studenti ve věku 15 až 19 let se častěji setkávají s problematikou návykových látek. Dochází u nich k tělesnému i duševnímu dozrávání. Utvářejí se nové kolektivy. Objevuje se i rozvíjí schopnost řešit problémy, rozhodovat se, abstraktně myslet, vytvářet hypotézy, věci spojovat. Postupně se prohlubuje samostatnost, oddělují se od rodin a vytvářejí si předpoklady pro budoucí život. Cílem této práce bylo posouzení kvality a efektivity protidrogových opatření realizovaných na vybraných středních školách. ŠMP by se měl snažit o zapojení všech zaměstnanců školy a každý by měl vědět přesně, jaká je jeho úloha v prevenci i při řešení situace, kdy prevence nestačí. Školy upřednostňují jednorázové preventivní akce, ale prevence by měla být komplexní, dlouhodobá a zahrnovat všechny programy, individuální přístup, pozitivní klima školy, funkční protidrogová pravidla atd. Užívání návykových látek ve školním prostředí v době, kdy má škola nad svěřenými osobami zákonný dozor nebo dohled je významným zásahem do jejího života. Proto je nezbytně nutné o tomto jevu vědět a mít vypracován přesný krizový plán.
The functionality of antidrug rules at secondary schools
Keywords: drogy; škola; prevence; protidrogová pravidla; efektivnost; drugs; school; prevention; antidrug rules; effectiveness