Quest for Perfection in Nathaniel Hawthorne's Mosses from an Old Manse - Bubíková, Ráchel (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zaměřuje na téma hledání dokonalosti v povídkách ze souboru Mechy ze staré fary (Mosses from an Old Manse) Nathaniela Hawthorna. Cílem práce je zodpovědět na otázku nakolik je pojetí dokonalosti v Hawthornově díle ovlivněno jeho puritánským dědictvím a nakolik transcendentalismem, jehož byl současníkem. Proto se první část práce zabývá pojmem dokonalosti v dílech předních puritánů a transcendentalistů. Následují kapitoly, v nichž se rozebírají konkrétní povídky a pojetí dokonalosti v nich. Vždy jde o dvě povídky, které mají společné téma, a to vědu, mezilidské vztahy a umění.
Quest for Perfection in Nathaniel Hawthorne's Mosses from an Old Manse
Keywords: dokonalost; puritáni; transcendentalisté; Nathaniel Hawthorne; věda; mezilidské vztahy; umění; perfection; Puritans; Transcendentalists; Nathaniel Hawthorne; science; interpersonal relationships; art