Postupy pracovníků při sociálním šetření - Mašát, David (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá postupy sociálních pracovníků Úřadu práce České republiky při sociálním šetření nepojistných sociálních dávek. Nepojistnými sociálními dávkami, u kterých se provádí sociální šetření, se rozumí příspěvek na péči a dávky v pomoci hmotné nouze. Cílem bakalářské práce je zmapovat sociální šetření realizované pracovníky Úřadu práce České republiky. Na zjištění cíle byly použity výzkumné otázky, které byly zaměřeny na postupy pracovníků úřadu práce uplatňujících se při sociálním šetření v oblasti nepojistných sociálních dávek. Další výzkumná otázka se ptala na to, jaké jsou rozdíly v sociálním šetření v oblasti jednotlivých nepojistných sociálních dávek. Teoretická část je rozdělena do sedmi kapitol. První kapitola se věnuje definicím, cílům a metodám sociální práce. Druhá kapitola se zabývá bližším přiblížením pracovní náplně sociálního pracovníka, jeho charakteristice a kompetencím. Další kapitola se zaobírá základními poznatky o Úřadu práce České republiky. V následující kapitole jsou obsaženy informace o životním a existenčním minimu. Pátá kapitola blíže přibližuje problematiku systému dávek pomoci v hmotné nouzi a jeho dělení na jednotlivé příspěvky. Šestá kapitola pojednává o příspěvku na péči, poslední kapitola charakterizuje sociální šetření, jeho specifika a obsah. Pro zpracování empirické části bakalářské práce byl zvolen kvalitativní výzkum. Při sběru dat byla použita metoda dotazování, technika polostrukturovaného rozhovoru. K rozhovorům bylo přizváno osm sociálních pracovníků jedné pobočky Úřadu práce České republiky. Bližším specifikem bylo rovnoměrné rozdělení komunikačních partnerů mezi příspěvkem na péči a dávkami v pomoci hmotné nouze. Získaná data byla pro větší přehlednost uspořádána do jednotlivých trsů. Z výzkumu bylo zjištěno, podle jakých dokumentů se pracovníci řídí při výkonu sociálního šetření. Dále byly porovnány jednotlivé dávky pomoci hmotné nouze a příspěvek na péči. Empirická část popisuje pocity pracovníků při šetření, názory na sociální šetření a podněty na zlepšení metodiky systému dávky. Výsledky této práce mohou posloužit studentům a dalším zájemcům, kteří se zajímají o tuto problematiku. Dále se prací mohou inspirovat jednotliví metodici v oblasti nepojistných sociálních dávek na úřadě práce.
Worker's procedures whilst carrying out social inquiries
Keywords: sociální šetření; hmotná nouze; příspěvek na péči; Úřad práce České republiky; social inquiry; benefits provided under financial hardship; care allowance; Labour Office of the Czech Republic