Analýza účetnictví neziskové organizace a vliv legislativních změn na její účetnictví - Hornová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem diplomové práce bylo poukázat na vliv legislativních změn na účetnictví konkrétní neziskové organizace a analyzovat implementaci nové úpravy legislativy od roku 2010 až do roku 2014 v praxi. Dále bylo upozorněno i na navazující předpisy v souvislosti s hospodařením vybraných účetních jednotek, se zaměřením na konkrétní příspěvkovou organizaci. Vybranou příspěvkovou organizací je Městský dům kultury Sokolov (dále jen MDK), zřízený územním samosprávným celkem. MDK představuje hlavní centrum kulturního dění ve městě Sokolov. V práci je nastíněno, jak se změny legislativy promítly v praxi v konkrétní organizaci. Práce se také zaměřuje na specifika účetnictví a proces vedení účetnictví ve vybrané příspěvkové organizaci a také na její financování a vykazování. V závěru bylo navrženo několik opatření, která se převážně týkají legislativy, ale také bylo navrženo, jak čerpat peněžní fondy a na konec byly navrženy doporučení pro hospodářskou činnost organizace.
Analysis of accounting non-profit organizations and the impact of legislative changes to its accounting
Keywords: nezisková organizace; příspěvková organizace; specifika účetnictví; peněžní fondy; legislativní změny; nonprofit organization; subsidized organization; specifics of accounting; financial funds; legislative changes