Stravovací návyky žáků základní školy - Voneš, Martin (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá stravovacími návyky souboru 50 žáků 9. tříd ve věku 14-15 let základní školy Jana Ámose Komenského v Blatné. Zjišťuje stravovací návyky a preferenci základních potravin pomocí dotazníkového šetření. Energetický příjem 30 žáků 9. tříd základní školy byl zjišťován zpracováním jejich týdenního jídelníčku. Cílem práce bylo zjistit, jak se pubescenti ve věku 14-15 let v současné době stravují a jaký mají energetický příjem v průběhu celého týdne. Výsledky dotazníkového šetření jsou zapsány v tabulkách a preference potravin graficky znázorněna v praktické části. U týdenních jídelníčků byly zjištěné hodnoty tabelovány včetně hodnot BMI. Hodnocením energetického příjmu pubescentů bylo zjištěno, že ani jeden ze 30 sledovaných nedosahuje příjem energie doporučený organizací FaO z roku 2006.
The eating habits of primary school pupils
Keywords: výživa; energetická doporučení; výživová doporučení; stravování; energie; potraviny; nadváha; obezita; poruchy příjmu potravy; food; energy recommendations; dietary guidelines; eating; energy; food; overweight; obesity; eating disorders