Sókratés - Kavková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce je zaměřena na osobu proslulého řeckého filozofa Sókrata. V práci je nastíněn život Sókrata a dobový kontext. Následně je Sókrates představen prostřednictvím čtyřech významných autorů - Platóna, Xenofonta, Aristotela, Aristofana a jejich děl. V této bakalářské práci se snoubí portréty Sokrata vycházející z děl výše uvedených autorů, kteří se subjektivním stylem snaží vystihnout postavu Sókrata. V závěru práce je představen subjektivní profil Sókrata vytvořený autorkou, tento profil vychází z poznatků převážně primární a sekundární literatury.
Socrates
Keywords: Sókratés; Platón; Aristotelés; Aristofanés; Xenofón; dialog; Socrates; Plato; Aristotle; Aristophanesy Xenophon; dialogue