Bolest žen po gynekologických operacích. - Hufeislová, Jolana (Jihočeská univerzita, 2012)
Prvním cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda jsou klientky informovány o možnostech tišení bolesti po hysterektomii. Výsledky ukázaly, že klientky jsou informovány o možnostech farmakologické, nefarmakologické i alternativní léčby pooperační bolesti. Druhým cílem bakalářské práce bylo zjistit spokojenost žen s přístupem sester k problematice pooperační bolesti. Šetření ukázalo, že jsou klientky spokojené s postupy porodních asistentek při mírnění pooperační bolesti. Výzkumná část byla provedena formou dotazníků. Sběr dat probíhal v období leden až březen 2012. Byly osloveny klientky indikované ke gynekologické operaci typu hysterektomie. Klientky byly hospitalizovány na Gynekologickém pooperačním oddělení a oddělení konzervativní gynekologie Fakultní nemocnice Plzeň. Výzkumný soubor tvořilo 110 respondentek. Výsledky práce budou zpracovány do informačního letáku, který bude k dispozici klientkám nejen na gynekologickém pooperačním oddělení, ale již na ambulancích, aby se s ním mohly klientky seznámit již před plánovanou operací. Výsledky práce mohou být dále použity pro zkvalitnění tišení pooperační bolesti v rámci ošetřovatelského procesu.
Women's pains after gynecological operations.
Keywords: Bolest; porodní asistentka; klientka; operace; informovanost; tišení bolesti.; Pain; midwife; client; operations; information; pain relief.