Ekonomika vybraných obcí v oblasti krizového řízení - Stasková, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Pro diplomovou práci bylo zvoleno téma "Ekonomika vybraných obcí v oblasti krizového řízení." Každá obec by měla ve svém schváleném ročním rozpočtu, výdajové části, alokovat finanční prostředky, dle § 25 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), k zajištění přípravy na krizové situace a účelovou rezervu finančních prostředků na řešení krizových situací a odstraňování jejich následků. Většina obcí však tyto finanční prostředky nevyčleňuje, popřípadě vyčleňuje, avšak v nezbytně nutné míře. Tento stav byl zjištěn studií a následně potvrzen Auditem národní bezpečnosti, který byl schválen Vládou České republiky v roce 2016. Cílem této diplomové práce bylo ověřit, jak vybrané obce Jihočeského kraje, konkrétně na území ORP České Budějovice, plánují finanční prostředky na přípravu a řešení krizových situací dle zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon). Pro získání dat v souvislosti s položenou výzkumnou otázkou: Plánují vybrané obce Jihočeského kraje pro přípravu a řešení krizových situací finanční prostředky? Byla zvolena metoda dotazování, technika dotazníkového šetření. V rámci dotazníkového šetření byly osloveny vybrané obce Jihočeského kraje na území ORP České Budějovice o celkovém počtu 109 obcí. Získaná data byla analyzována, následně graficky znázorněna a vyhodnocena. Skrze provedené výzkumné šetření bylo zjištěno, že vybrané obce dostatečně neplánují finanční prostředky pro přípravu a řešení krizových situací. Finanční rezervu plánují pouze obce se základním rozsahem výkonu státní správy, ale pouze dle svého uvážení, nikoli s ohledem na vývoj krizových situací v obci či s ohledem na výši škod na obecním majetku nebo výjimečně. Obce s rozšířenou působností, obce s pověřeným obecním úřadem, neplánují finanční prostředky vůbec nebo minimálně.
The economics of selected municipalities in the field of crisis management
Keywords: správa; řízení; krize; rozpočet; prostředky; finance; výdaje; administration; management; crisis; budget; resources; finance; expenditure