Podíl probační a mediační služby na výchově a vzdělávání odsouzených. - Škorvánková, Antonie (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce s názvem ?Podíl probační a mediační služby na výchově a vzdělávání odsouzených? popisuje v teoretické části sociální a psychologické aspekty doprovázející pobyt vězněných osob ve výkonu vazby a výkonu trestu odnětí svobody, dále druhy trestů a profilace věznic. Spolupráci mezi věznicemi a probační a mediační službou, vliv spolupráce na jedince po propuštění z výkonu trestu odnětí svobody. Je vysvětlen smysl a podstata stanovení programů zacházení s vězni, zvláště některé výchovně vzdělávací a resocializační aktivity, jako jsou např. aktivity pracovní, vzdělávací, speciálně výchovné. Je přiblížena činnost specializovaného oddělení pro výkon trestu odnětí svobody pro mladistvé, matky s dětmi a taktéž programy zacházení s vězni v těchto odděleních. V praktické části je zkoumán vliv přínosu absolvovaných preventivně výchovných a vzdělávací programů při resocializaci a reintegraci odsouzených do společnosti.
Involment of probation service in rehabilitation of offenders.
Keywords: Vězeňská služba; probační a mediační služba; výkon vazby; výkon trestu odnětí svobody; obviněný; odsouzený; programy zacházení s vězni; výchovně vzdělávací a resocializační aktivity; Prison service; probation and mediation service; detention execution; prison sentence execution; accused; convicted; in-prison treatment programs; educational and re-socialization activities.