Využití technologie GNSS pro potřeby vytyčování pozemkových úprav - Justová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této práce bylo vytyčení nově navržených hranic pozemků technologií GNSS v rámci pozemkových úprav. Za lokalitu bylo zvoleno katastrální území Kamenný Újezd nedaleko Českých Budějovic. Postup jednotlivých činností byl vztažen k vytyčení celkem 78 bodů metodou GNSS. Práce odhalila časovou náročnost a nižší přesnost, přičemž se projevila i snížená efektivnost využití. Přesnost byla vztažena ke střední souřadnicové chybě. Porovnání bylo provedeno vzhledem ke geodetické metodě. Zároveň se řeší otázka účelnosti a smysluplnosti vytyčovacích prací pro účely pozemkových úprav a vztah vlastníků k nově vytyčeným hranicím.
The use of GNSS technology for the purpose of demarcation land consolidation
Keywords: vytyčování; GNSS; přesnost; body; souřadnice; pozemkové úpravy; setting out; GNSS; accuracy; points; coordinates; land adjustment