Motivace a stimulace k celoživotnímu učení ve vybrané firmě - Krebsová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomové práce je specifikace rozhodujících vlivů při motivaci a stimulaci lidských zdrojů k celoživotnímu vzdělávání. Průzkum byl proveden u 3 stavebních firem, a proto bylo cílem i zjištění, jak se k tomuto tématu přistupuje u jednotlivých firem. Z průzkumu bylo zřejmé i různé rozvrstvení odpovědí v závislosti na dosaženém vzdělání dotazovaných. V prvé části diplomové práce jsou uvedeny všeobecné informace o motivaci a stimulaci. V metodice je popsána dotazníková metoda, kterou byl průzkum proveden. Zjištěné výsledky jsou převedeny do tabulek a grafů. Ke každé odpovědi na otázku následuje vyhodnocení výsledků a diskuse. Pracovníci byli nejvíce motivováni vyšší mzdou. Osoby s nižším vzděláním měly menší zájem dále se vzdělávat než ostatní a pro všechny firmy platí, že by měly zplepšit svůj přístup ke vzdělávání zaměstnanců. Lidé jsou tím nejdůležitějším ve firmě a pokud není lidský potencíál využíván, zpomaluje se tím růst a snižuje konkurenceschopnost firmy.
Motivation and stimulation for lifelong learning in selected company
Keywords: motivace; stimulace; celoživotní vzdělávání; kurz; školení pracovníků; stavební firma; motivation; stimulation; lifelong learning; course; staff training; construction company