Příjem soli u pětiletých dětí a vliv soli na jejich krevní tlak - Nováková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá problematikou nadměrného příjmu soli u dětí. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat přijaté množství soli u pětiletých dětí. Druhým cílem bylo zjistit, jaký je vliv soli na jejich krevní tlak.Teoretická část pojednává o fyziologii sodíku v lidském těle, jeho bilanci a metabolismu. Dále jsou popsány negativní dopady na zdraví jedince, a to především v dětském věku, při nadměrném příjmu soli ve stravě. Práce upozorňuje jakým potravinám se vyhýbat nebo je alespoň přijímat v omezeném množství. Zaměřuje se také na možnosti redukce soli v potravinách, a jak se sůl využívá v potravinářství. V další části je uváděna dětská strava a to především, jací činitelé ovlivňují jedince ve své životosprávě a návycích.V praktické části se zabývám výzkumem patnácti respondentů. Výzkumný soubor je rozdělen na tři skupiny. První skupinu tvoří strava respondentů v mateřské škole, druhou skupinou jsou děti v dětském domově a poslední skupinou jsou děti, které se stravují v domácím prostředí. Pro zpracování výzkumu jsem použila metodu kvalitativní strategie, kde jsem hodnotila sedmidenní jídelníčky dětí v dětském domově a v domácím prostředí. U prvního výzkumného souboru jsem hodnotila pětidenní stravování, a to pouze přesnídávku, oběd a odpolední svačinu, které děti dostávaly v mateřské škole. Všechny formuláře pro záznam stravy jsem vyhodnotila v programu "Nutriservis Professional". U všech respondentů jsem také změřila pomocí digitálního tlakoměru jejich krevní tlak. Naměřený krevní tlak jsem převedla do percentilových hodnot, které jsou pro děti určeny. Výsledné množství přijímané soli jsem porovnávala s referenčními hodnotami určenými dle věku. Výsledky ukázaly, že ani jeden respondent nesplňuje doporučené denní množství soli. Korelace krevního tlaku s příjmem soli je u respondentů rozdílná.
Salt intake by five years-old children and influence on their blood pressure
Keywords: sůl-sodík-obezita-hypertenze-dětská strava-Nutriservis; salt-sodium-obesity-hypertension-children food-Nutriservis