Efektivnost produkce vybraných konvenčních a ekologických farem v západních Čechách - Kecseiová, Klára (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce je zaměřena na efektivnost produkce vybraných konvenčních a ekologických farem v Západních Čechách. Data byla získána na základě dotazníkového šetření z roku 2009, byly z výběrového souboru 60 farem z regionu západní Čechy vybrány 4 farmy. Výběr byl proveden na základě kritérií zahrnujících výměru v ha (rozdělení na velké a malé farmy), systém hospodaření (ekologické a konvenční), a strukturu hospodaření na orné půdě (pěstování sledovaných plodin ? pšenice, oves, brambory). Data byla získána přímo v terénu a telefonickými pohovory s hospodařícími subjekty, z ročenek EZ, situačních a výhledových zpráv a z údajů Českého statistického úřadu a Ministerstva zemědělství. Doplňkové údaje byly získány z databází ÚZEI. U všech vybraných farem byly zjišťovány výnosy plodin, náklady na vybrané plodiny a prodejní ceny za posledních deset let. Ze zjištěných údajů byla vypočtena ekonomická efektivnost pěstování jednotlivých plodin v konvečním a ekologickém systému hospodaření. Z výsledků vyplývá, že výnosy v ekologickém zemědělství jsou u všech vybraných plodin nižší než v zemědělství konvenčním. Výnosy pšenice v ekologickém zemědělství jsou nižší, než v konvenčním způsobu hospodaření průměrně o 40 %, brambory mají také nižší výnos průměrně o 40 % a u ovsa je snížení výnosu o 30 %. Ekonomická efektivnost pěstování vybraných plodin v ekologickém zemědělství je srovnatelná se zemědělstvím konvenčním, vzhledem k vyšším výkupním cenám a nižším nákladům. Dokonce i v některých ekologických farmách je pěstování vybraných plodin více ziskové než v konvenčních. Struktura nákladů v ekologickém zemědělství se nejvíce liší od struktury nákladů v konvenčním zemědělství, zejména z hlediska výdajů na hnojení a ošetření během vegetace.
Efficiency of production of selected conventional and organic enterprises in west Bohemia region
Keywords: konvenční farma; ekologická farma; náklady; výnosy; prodejní ceny; ekonomická efektivnost; konvenční zemědělství; ekologické zemědělství; conventional farm; organic farm; crop costs; crop yields; selling price; production efficiency; conventional farming; organic farming