Optimalizace chovu potemníků vzhledem k možnému využití ve výživě člověka - Majerová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce vznikla za účelem výběru vhodného substrátu pro výživu larev potemníka brazilského (Zophobas morio) určených pro lidskou spotřebu a také zjištění obsahují-li kromě jiných látek také lepek. Tento druh je pro entomofagii velmi vhodný pro jednoduchost svého chovu a nutriční složení bohaté zejména na tuky a proteiny, podobně jako jeho příbuzný potemník moučný (Tenebrio molitor). Téma entomofagie je v současné době aktuální vzhledem k rychlosti růstu lidské populace, jejíž potřeby stále více zatěžují životní prostředí. Produkce hmyzu je přitom levnější a efektivnější než produkce klasického masa (hovězího, vepřového, drůbežího) a spotřebuje také menší množství vody. Pro účely experimentu bylo ve stejných podmínkách chováno 540 larev rozdělených do skupin po 15 jedincích o celkové počáteční hmotnosti 1g. Bylo provedeno 9 opakování pro každý ze čtyř zvolených substrátů. Pokus trval 3,5 měsíce a během této doby bylo provedeno 8 měření (vážení). Larvy živící se substráty s lepkem rostly v první polovině vývoje rychleji, ale mezi výslednou hmotností larev na jednotlivých substrátech nebyl na konci statistický rozdíl, průměrná hmotnost jedné larvy se pohybovala mezi 0,7248 g do 0,8048 g. Laboratorní analýzou se nepodařilo zjistit přítomnost lepku, obsah bílkovin se pohyboval mezi 25 - 34%, obsah tuku mezi 49 - 61%, tyto hodnoty jsou v závěru porovnány s výsledky dalších autorů.
Optimization of breeding of darkling beetles due to possible use in human nutrition
Keywords: Jedlý hmyz; entomofagie; potemník; Zophobas morio; Edible insect; entomophagy; darkling beetle; Zophobas morio