Antike Dramen Franz Grillparzers - Křížová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Ústředním tématem této diplomové práce je motiv vnitřní rozpolcenosti postav v dramatech Franze Grillparzera, která byla kvůli přísné cenzuře zasazena do období antiky. Jedná se o dramata Sappho, Das goldene Vlie? a Des Meeres und der Liebe Wellen. První kapitola poskytuje čtenáři základní informace o společensko-historickém pozadí 1. poloviny 19. století v Rakousku, tedy o době vzniku interpretovaných her. Následující kapitola zachycuje, jak se společenská roztříštěnost v Rakousku odráží v jednání jednotlivých antických postav, které pouze alegoricky zastupují soudobé občany Rakouské monarchie. Po rozboru chování hlavních hrdinů je diplomová práce zakončená kapitolou shrnující výsledky jednotlivých analýz a ukazující podobnosti a dilemata při jednání postav ze všech dramat.
Ancient Dramas by Franz Grillparzer