Leopold I. ve světle česky psaných pohřebních kázání z roku 1705 - Mištová, Marie (Jihočeská univerzita, 2023)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá pohledem na císaře Leopolda I. v pohřebních kázáních sepsaných na jeho počest v roce 1705. Hlavním cílem je představit asociace spojené s císařovou osobností na základě česky psaných smutečních přednesů. Kromě představení konkrétních postav a předmětů, k nimž byl uvedený císař přirovnáván, přibližuje předkládaná práce taktéž životní příběh zesnulého panovníka. Rovněž je v rámci práce představen koncept vnímání smrti v raném novověku.
Leopold I. in the light of Czech funeral sermons from 1705
Keywords: Leopold I.; smrt; pohřeb; česká pohřební kázání; baroko; symbolická komunikace; Leopold I.; death; funeral; Czech funeral sermons; baroque; symbolic communication