Diverzita kryptosporidií parazitujících u divokých kachen - Tomancová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
V této studii byla sledována diverzita kryptosporidií u volně žijících kachen (Anas platyrhynchos) v České Republice. Celkem bylo vyšetřeno 298 vzorků trusu ze 7 různých lokalit. Vzorky byly mikroskopicky vyšetřeny na přítomnost oocyst a specifické DNA kryptosporidií pomocí barvení anilin-karbol-metyl violetí a molekulárními metodami. Celkem bylo detekováno 32 kachen pozitivních na přítomnost specifické DNA, z nichž pouze 8 bylo také mikroskopicky pozitivních. Fylogenetická analýza genu kódujících malou ribozomální podjednotku rRNA, actin a HSP70 prokázala přítomnost C. avium (n=4), C. baileyi (n=6), avian genotyp III (n=5), duck genotyp I (n=9) a nového genotypu pojmenovaného duck genotyp II (n=8). Oocysty Cryptosporidium duck genotyp I a II nebyly infekční pro laboratorní BALB/c myši (Mus musculus) a andulky vlnkované (Melopsittacus undulatus), ale byly infekční pro kachny domácí (Anas platyrhynchos f. domestica). Průběh infekce oběma genotypy u kachen se nelišil. Patentní (4 dny po infekci, DPI) a prepatentní perioda (30 DPI) byla pro oba genotypy shodná. Intenzita infekce byla u všech zvířat velmi nízká (2 00010 000 oocyst na gram trusu). Histologické vyšetření prokázalo přítomnost vývojových stádií duck genotyp I a II v tenkém střevě. Jak u přirozeně, tak experimentálně infikovaných kachen nebyly zjištěny žádné patologické změny na tenkém střevě v důsledku infekce výše zmíněnými genotypy kryptosporidií a žádné zvíře nevykazovalo příznaky kryptosporidiózy.
Diversity of Cryptosporidium parasitizing in wild ducks