Morfologická a genetická variabilita v populacích Gymnadenia conopsea agg. - Koloušková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2010)
Komplex Gymnadenia conopsea s.l. reprezentuje taxonomicky velmi problematickou skupinu vykazující širokou morfologickou, fenologickou, genetickou a cytogenetickou variabilitu. Agregát G. conopsea zahrnuje řadu taxonů, z nichž dva G. conopsea (L.) R. Br. s.s. a G. densiflora (Wahlenb.) A. Dietr., jsou uznávané na úrovni druhu. Jednotlivé taxony nelze vždy bezpečně odlišit pouze na základě morfologických znaků. V poslední době se vede mnoho debat o taxonomické hodnotě taxonů v rámci komplexu G. conopsea. Komplex je za stoupen mnoha cytotypy, přičemž majoritní tetraploidní cytotypy reprezentují výše zmíněné taxony G. conopsea a G. densiflora, které je možné cytometricky spolehlivě odlišit. Taxonomické zařazení minoritních cytotypů je nejasné. Z těchto důvodů je pro hodnocení populací vhodné uplatnění různých přístupů z oblasti morfologie, cytogenetiky a molekulární genetiky pro získání detailnějších informací. V této práci byly pro hodnocení použity morfologické charakteristiky, molekulární markery AFLP a analýza mikrosatelitů společně s měřením ploidní úrovně pomocí FCM. Na základě vyhodnocení vícerozměrné shlukové analýzy a dendrogramu sestrojeného metodou UPGMA kombinující tato data, byla potvrzena druhová odlišnost taxonu G. densiflora od G. conopsea. Ze srovnávaných analýz mikrosatelitních lokusů a překrývajících se morfometrických charakteristik tetraploidního a oktoploidního cytotypu G. conopsea lze usuzovat, že je oktoploidní cytotyp oddělenou chromozomální aberací tetraploidních rostlin.
Morphological and genetic variation in populations of Gymnadenia conopsea agg.
Keywords: Gymnadenia conopsea agg.; morfologická variabilita; genetická variabilita; cytogenetická variabilita; Gymnadenia conopsea agg.; morphological variability; genetical variability; cytogenetical variability