Arteterapie a zátěžový režim u dorogově závislé mládeže - Kalenský, František (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zabývá využitím arteterapie u mladistvých klientů v léčebně výchovném zařízení Husův Domov ve Dvoře Králové nad Labem. Teoretická část pojednává o problematice drog obecně - historický vývoj a typy zneužívaných drog. Skrze další kapitoly volně přecházím k tématu drog u dospívajících jedinců. Klientelu zařízení, kde pracuji, tvoří mladiství chlapci ve věku od patnácti do osmnácti let. Hlavním pilířem terapeutického působení v tomto zařízení je zátěžová terapie. O té bude zmínka společně s pojednáním o stádiích výchovy v Husově domově. Praktická část sčítá informace o specifických prvcích arteterapeutické práce v tomto typu zařízení. V neposlední řadě se věnuji i charakteristice výtvarných projevů klientů. V této práci uvedu také metodiku vytváření artefaktů alternativním způsobem při běžném programu fyzické zátěže (jízda na kole, sjíždění řek, dálkové pochody, výlety na běžkách apod.)
Artetherapie and load regime for drug addicted youth
Arteterapie a zátěžový reživ u drogově závislé mládeže
Keywords: drogy; závislosti; terapeutická komunita; drugs; addiction; therapeutic community