Stanovení parametrů vlastní užitkovosti jako selekčního kritéria pro výběr prasniček do plemenitby. - Záchová, Marie (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem práce bylo ověření možnosti zjišťování změn výšky hřbetního tuku prasnic od jejich nakoupení, přes dokončení vývoje v chovu až do zapuštění. Tyto změny byly posuzovány ve vztahu k dosažené intenzitě růstu, podílu libové svaloviny, a k následnému zapojení do reprodukčního procesu. Využívány byly parametry měřené a parametry, které byly zjištěny při kontrole užitkovosti. Dále byly použity výsledky reprodukční schopnosti na prvních vrzích. K měření byl použit přístroj SonoMark 100 (SM-100).Měření lze dobře využívat ke zjišťování vlastní užitkovosti u chovaných prasniček.Ve využívání tohoto měření lze pak dále pokračovat v reprodukčním cyklu a používat výsledky při krmení prasnic, aby zůstávali v optimální kondici. Chovatel potřebuje udržet svá zvířata v chovné kondici i přes všechna fyziologická období (tedy během říje, po zapuštění během březosti, a také po odstavu selat) proto, aby měli prasnice dobré podmínky pro další nástup říje a pro další březost. K tomu pomáhá právě optimálně řízená výživa během odchovu.
Determination parameter individual yield capaacity as criteria for selection sows to reproduction.
Keywords: Plodnost - Reprodukce - Chov prasat - DP; Fertility - Reproduction - Pig farming - DP