"Matka na svých rukou chová celý svět." Dámský spolek Ludmila v Českých Budějovicích a jeho dívčí vychovávací ústavy (1885-1950) - Bílková, Klára (Jihočeská univerzita, 2011)
Předložená diplomová práce je pokusem o první komplexnější zachycení dějin a činnosti dámského spolku Ludmila, který se do historie jihočeské metropole zapsal jak svými charitativními aktivitami podporujícími chudé školou povinné děti, tak především zakládáním a vydržováním dívčích škol a penzionátu. Práce je, kromě úvodu a závěru, rozdělena do šesti kapitol. První dvě tvoří obecný rámec, v němž je pojednáno o společensko-kulturním milieu Českých Budějovic, spolkové legislativě a vývoji dámských spolků v rámci českých zemí od druhé poloviny 19. století do poloviny 20. století. Třetí kapitola se zabývá okolnostmi vzniku spolku Ludmila a jeho stanovami. V následující části práce je analýze podrobena členská základna, k níž je připojen i biogram dlouholeté předsedkyně spolku Jany Zátkové. Pátá kapitola je věnována spolkové činnosti a závěrečná část práce přibližuje nedobrovolné ukončení nadmíru úspěšné a prospěšné existence spolku Ludmila v roce 1950.
"Mother cradles the whole world on her hands." Ladies´ society called Ludmila in České Budějovice and its educational institutes for girls (1885-1950)
Keywords: 19. a 20. století; České Budějovice; dámský spolek Ludmila; dívčí vzdělání; charitativní akce; 19th and 20th century; České Budějovice; Ladies´ society called Ludmila; education for girls; charitable activities