Pobytové služby pro seniory v nových podmínkách zákona č.108/2006 Sb., o sociálních službách - Vítová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá naplněním podmínek pro poskytovatele pobytových sociálních služeb daných novým zákonem o sociálních službách. Vzorek poskytovatelů byl analyzován z hlediska obsahu definovaného poslání služby a jejich cílů. Byl posuzován soulad s hlavními zásadami zákona. Rozsah a forma pomoci a podpory poskytované prostřednictvím sociální služby musí zachovávat lidskou důstojnost, vycházet z individuálních potřeb uživatele služby. Podporovat osoby v jejich samostatnosti, posilovat sociální začleňování a v náležité kvalitě důsledně dodržovat lidská práva a základní svobody. Vybrané pobytové služby byly porovnávány rovněž ve vztahu ke stanovené cílové skupině a k věkové kategorii.
Accomodation serves for seniors under new circumstances according to the code of laws No. 108/2006 about social services
Keywords: domov pro seniory; instituce; kvalita; senior; sociální služby; standardy; senior house; institution; quality; senior; social services; standards