Improvizované výbušné systémy a jejich bezpečnostní hrozba pro obyvatelstvo. - Mairych, Michal (Jihočeská univerzita, 2014)
Improvizovaný výbušný systém (dále jen IED), pro mnoho lidí nic neříkající soubor tří slov, avšak pro odborníky, kteří se touto problematikou zabývají, je to pojem související s absolutní hrozbou a signifikantním nebezpečím, které je nejen mimořádnou událostí, ale také celosvětovým problémem. IED jsou zbraní, která se stává naprostým standardem a nejfrekventovaněji využívaným smrtícím prostředkem ve většině ozbrojených konfliktů a válkách drogových kartelů. I když si to lidé neuvědomují, právě tyto systémy jsou destruktivním prostředkem, který boří domy, trhá auta a zabíjí lidi při teroristických útocích. Možná někteří tento název neznají, ale určitě mají ponětí o názvu, který používají sdělovací prostředky, ty zvou IED bombovými útoky. Jak jsem již zmínil, IED jsou největším zabijákem v současných válečných konfliktech, kde si na vrub připisují nejen stovky či tisíce mrtvých, zraněných a zmrzačených koaličních vojáků, ale i nositelem smrti pro desetitisíce nevinných civilních obětí. IED nejsou pouze fenoménem spojeným s válečnými konflikty, válkami drogových kartelů, partyzánskými praktikami povstalců na různých místech celého světa a teroristickým způsobem násilí, ale také prostředkem, který zneužívají jednotlivci či skupiny pro páchání trestné činnosti. V Českých podmínkách se můžeme setkat s jiným názvoslovím, kde odborná literatura pro výcvik pyrotechniků policie České republiky uvádí název nástražné výbušné systémy (dále jen NVS) a po letech se začíná objevovat další pojem - improvizovaný výbušný prostředek (dále jen IVP). V této práci ovšem pro účel seznámení s mezinárodní terminologií, budu používat mezinárodních názvů, pojmů zkratek a překladů. V úvodu této práce se v krátkosti zabývám seznámením se s pojmem IED, co tyto systémy představují a jaké složky se s nimi v České republice zabývají a likvidují je u nás či v zahraničí. Dále uvádím, co je předmětem zkoumání této práce. V teoretické části se snažím vtáhnout čtenáře trochu do historie a poukázat na některá časová období, fakta a informace, která nabízejí lepší náhled a snadnější pochopení některých témat spojených s IED. Také zde ve zkratce seznamuji s některými teroristickými a povstaleckými skupinami a tím, jak IED ve svém boji využívali, proč a co to přineslo. V pokračování této kapitoly uvádím základní pojmy a jejich vysvětlení, které se v práci objevují. Pro lepší pochopení dále seznamuji s konstrukcí IED, věnuji se popisu jednotlivých základních komponentů těchto systémů (spínač, iniciátor, zdroj, hlavní nálož, obal a zesilující prvky) a jejich rozdělení, typům, výkladu o nich, k čemu slouží, jaké mají výhody či nevýhody a s jakými druhy IED jsou spojovány. V poslední části této kapitoly vyjmenovávám konkrétní typy IED, uvádím jejich zástupce a detailněji se věnuji popisu těch, které jsou v současnosti největší hrozbou a nejaktuálnějším problémem. Také seznamuji s dělením a druhy IED incidentů, kterými se zabývá pyrotechnická skupina policie České republiky (dále jen PS PČR) a jednotky EOD v armádě České republiky (dále jen EOD AČR).
Improvised explosive devices and their threat for the population
Keywords: Improvizované výbušné systémy; IED; EOD AČR; PS PČR terorismus; kriminalita; Afghánistán; teror; obyvatelstvo; společnost.; Improvised explosive devices; IED; Czech EOD; Police of the Czech Republic; terrorism; crime; Afghanistan; terror; population; society.