Pozitivní ladění v předškolním vzdělávání - Klecánová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce je získat objektivní pohled na užívané výchovné styly a komunikační metody, které si volí rodiče dětí předškolního věku či jejich učitelky v MŠ. Upozornit na riziko nevhodných výchovných stylů a celkového přístupu k dítěti, a naopak zdůraznit vhodné komunikační techniky a metody vedoucí k vzájemné úctě a respektu mezi dospělým a dítětem. Teoretická část práce popisuje charakteristiku psychologických zvláštností dítěte v předškolním věku, definuje podmínky pro pozitivní přijetí dítěte v mateřské škole, jeho potřeby, výchovné a komunikační styly, díky nimž se může osobnost dítěte zdravě vyvíjet v samostatného a zodpovědného člověka. Praktická část poukazuje na možnosti předcházení citového strádání dětí formou celkového pozitivního, empatického přístupu dospělého k dítěti, pomocí prosociálních her a vhodné komunikace, viz příloha. Výzkum byl proveden metodou pozorování a dotazníku pro rodiče a učitelky MŠ.
The positive tone in pre-school education