Kalkulace a rozpočty jako součást vnitropodnikového řízení - Pancířová, Terezie (Jihočeská univerzita, 2022)
První část práce se zabývá problematikou členění nákladů. Druhá kapitola se zaměřuje na kalkulační systém, systém plánů a rozpočtů. Poslední kapitola teoretické části popisuje vnitropodnikové řízení z pohledu organizační a ekonomické struktury. Druhá část práce obsahuje informace o vybrané společnosti a její organizační struktuře. Praktická část se zabývá analýzou současného stavu kalkulací nákladů a rozpočtů. Kalkulační systém podniku a rozpočtů je představen na výrobku Regál jednostranný. V této části je sestavena předběžná kalkulace 2021, výsledná kalkulace za rok 2021 na jednotlivá čtvrtletí, předběžná kalkulace pro rok 2022 a rozpočet výrobního střediska. Sestavení předběžné kalkulace 2022 zahrnuje stanovení nové předpokládané nákupní ceny materiálu, zohledňuje predikci inflace Ministerstva financí České republiky a také zvýšení mezd pracovníků. Veškerá data vychází z interních údajů podniku. Závěr obsahuje zhodnocení a doporučení.
Costing and budgeting as a part of internal management
Keywords: náklady; kalkulace; kalkulační systém; kalkulační vzorec; rozpočty; vnitropodnikové řízení; costs; calculations; costing system; costing model; budgets; internal management