Analýza hospodaření obce Předín - Dokulilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce je analyzovat hospodaření obce Předín v letech 2006 ? 2010. V práci jsou popsány důležité změny v účetnictvím a daňovém systému, které přinesla reforma veřejných financí. Účetnictví je také přiblížené na praktických příkladech. Informace pro zpracování analýzy jsou čerpány z účetních výkazů: rozvahy, výkazu zisků a ztrát a výkazu Fin, které byly poskytnuty Obecním úřadem Předín. Analýza je rozdělena do několika kapitol. Nejdříve se zabývá přijatými a poskytnutými dotacemi, které jsou důležitou součástí finančního hospodaření obce. Dotace jsou poskytovány jak ze státního rozpočtu, tak i ze strukturálních fondů Evropské Unie. V další části jsou analyzovány příjmy a výdaje za jednotlivé roky. Vliv příjmů a výdajů je vyjádřen pomocí horizontální a vertikální analýzy. Poslední kapitola je zaměřena na ukazatele finanční analýzy, především na ukazatele na bázi dluhu, které jsou důležité pro hodnocení finančního zdraví obce a kontrolovány Ministerstvem financí České republiky.
Analyse the economy of Předín municipality
Keywords: Finanční analýza; nezisková organizace; obec; rozpočet; dotace; účetnictví; příjmy a výdaje; finanční ukazatele.; Financial analysis; Nonprofit organization; Minicipality; Budget; Subsidies; Accounting; Income and expenses; Financial indicators.