Umění mezi galerií a ulicí aneb Čím jsou graffiti - Hrubá, Klára (Jihočeská univerzita, 2009)
Charakteristika: Obecným rámcem této práce je postižení soudobého fenoménu - graffiti v kontextu současného trendu nabourávání ustálených hranic v umění, galerii a teorii. Teoretická část práce je založena na zmapování dosavadní odborné diskuze o graffiti, na výpovědích samotných writerů, analýze dokumentů a fotografickém průzkumu. V tomto kontextu práce stručně shrnuje historii a současnost graffiti ve společnosti, její vztah k hip-hopové subkultuře a k životnímu stylu dnešní mládeže. Práce se snaží hledat souvislosti graffiti s uměním. Představuje projekty, které pomáhají při tvorbě a zviditelnění kvalitních autorů, zjišťuje jejich vztah ke street artu a ke komerční sféře. Autor přikládá také vlastní fotografický projekt, který poukazuje na smysl graffiti na vhodných místech. Dále práce představuje příčiny a důsledky spojené s vandalismem působením sprejerů na nevhodných místech. Snaží se postihnout problematiku legálních a ilegálních ploch a nastiňuje možnosti, jak se pokusit předcházet trestné činnosti mládeže v důsledku těchto projevů tvorby. Závěrem práce upozorňuje na vztah tvůrců graffiti k nápadnému rysu dnešní západní společnosti - obracení se k sobě samému a hledání vlastní originální identity.
The art between gallery and street or What is the graffiti
Keywords: Klíčová slova: graffiti; umění; kultura; sprejer; značka; skupina; landart; street art; zeď; vandalismus; revolta; Names; Key words: graffiti; art; culture; writer; tag; crew; land art; street art; wall; vandalism; revolt; Names