Vyhodnocení srážkových úhrnů ovlivňujících erozní splachy ve vybraném povodí. - Šefl, Jakub (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem diplomové práce je výpočet erozních splachů na modelovém povodí Malče - Budského potoka. Zkoumaný potok protéká územím Soběnovské vrchoviny, v okolí obcí Besednice, Malče a Soběnov. Práce též popisuje dané modelové povodí z hlediska pedologického, geologického a klimatologického. Hlavním cílem je porovnat různé metody výpočtu erozního splachu na daném povodí. Porovnání zahrnuje výpočet pomocí univerzální rovnice ztráty půdy dle Wischmeiera a Smithe, a metodu čísel odtokových křivek CN pro výpočet celkového přímého odtoku a kulminačního průtoku, kde je pro určení erozního splachu použita upravená univerzální rovnice podle Williamse a Berndta. Výsledky obou výše zmíněných metod jsou v závěru diplomové práce porovnány.
Evaluation of total rainfall influencing erosion flushes in the catchment.
Keywords: eroze; univerzální rovnice; CN křivky; erosion; universal equation; CN curves