Genetické pozadí vybrané dědičné choroby u psů - Kubičková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na výskyt dědičné kýly u psů. Utváří souhrnný literární přehled nejčastěji vyskytujících se typů kýl. Pro porovnání jsou zde zařazeny i kýly nedědičné. Popisuje prevalenci choroby, klinické příznaky, způsob diagnostiky a možnou léčbu. Dále zmiňuje genetické založení dané choroby včetně způsobu přenosu na následující generace a odhadované heritability. Vysvětluje pojmy, které s danou problematikou souvisí. V závěru jsou zformulovány praktické rady pro chovatele.
The genetic background of the selected hereditary disease in dogs
Keywords: dědičná choroba; genetika; kýla; pes; hereditary disease; genetics; hernia; dog