Specifika ošetřovatelské péče o romskou minoritu v rámci agentur domácí péče - Kasová, Simona (Jihočeská univerzita, 2013)
Romská minorita je v České republice minoritou početnou a v současné době i velmi diskutovanou. Jelikož se jedná o jednu z nejpočetnějších minorit v České republice, tak se s jejími příslušníky nesetkávají při výkonu svého povolání jen sestry ve zdravotnických zařízeních, ale i sestry pracující v agenturách domácí péče. Pro romskou rodinu je až téměř povinností pečovat v domácím prostředí a v rodinném kruhu o své nemocné a umírající. V této péči stále přetrvávají prvky romských tradic, které se ovšem mnohdy vylučují s léčebným režimem. I přesto mají již sestry z agentur domácí péče s ošetřováním romských pacientů bohaté zkušenosti a už i někteří Romové připouštějí využití služeb agentury domácí péče. Tato diplomová práce na téma Specifika ošetřovatelské péče o romskou minoritu v rámci agentur domácí péče se v teoretické části zabývá historií, komunikací, náboženstvím, tradicemi a způsobem života romské minority, dále se pak zaměřuje na historii a náplň práce agentur domácí péče, na etiku umírání a smrti ve zdravotnictví a na základní informace z oblasti paliativní péče. Druhá část diplomové práce je zaměřena na kvantitativní a kvalitativní výzkum. Kvantitativní výzkum byl proveden formou dotazníku pro sestry pracujících v agenturách domácí péče. Na tomto výzkumném šetření se podílelo 71 sester z vybraných agentur domácí péče z celé České republiky. Kvalitativní výzkumné šetření bylo uskutečněno prostřednictvím polostandardizovaných rozhovorů s 15 příslušníky romské minority. Cíle práce, kterými byly: Zjistit využití služeb agentur domácí péče romskou minoritou. Zjistit specifika ošetřovatelské péče o umírajícího příslušníka romského etnika, byly naplněny. K cílům byly stanoveny 3 hypotézy ? H1: Sestry z agentur domácí péče se již setkaly s ošetřováním příslušníků romského etnika. H2: Romská minorita využívá služeb agentur domácí péče. H3: Sestry z agentur domácí péče znají specifika ošetřovatelské péče o romskou minoritu. Hypotézy H1 a H2 byly přijaty. H3 nebyla přijata, neboť ze statistického vyhodnocení kvantitativního šetření vyplynulo, že sestry specifika ošetřovatelské péče neznají. Ke kvalitativnímu výzkumnému šetření byly stanoveny tyto výzkumné otázky: Znají příslušníci romského etnika možnosti pomoci domácích agentur při péči o umírajícího člena rodiny? Mají zájem příslušníci romské minority o pomoc sester z agentur domácí péče, při ošetřování umírajícího příbuzného? Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o umírajícího příslušníka romské minority? Výsledky výzkumného šetření této diplomové práce byly použity pro vytvoření manuálu specifik ošetřovatelské péče o umírajícího romského pacienta. Tento manuál byl zaslán vybraným agenturám domácí péče. Informace v manuálu mohou posloužit i sestrám v ambulantních a lůžkových částech zdravotnických zařízení. Neboť znalosti z oblasti péče o umírajícího příslušníka romské minority v domácím prostředí, mohou těmto sestrám napomoci k pochopení chování, komunikace, způsobu života i životních hodnot těchto pacientů při hospitalizaci. Celá diplomová práce může také v praxi sloužit jako ukazatel nedostatečné informovanosti romské minority o službách agentur domácí péče a nutnosti rozšíření informovanosti o těchto službách romskému etniku.
The specifics of the nursing care for Romany minor within the frame of home care agencies
Keywords: agentury domácí péče; romská minorita; umírání; specifika; ošetřovatelská péče; sestra; home-care agencies; Romani minority; dying; specific features; nursing care; nurse