Pravda v politice - Kolářová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá pravdou a pravdivostí v našem životě a v politice. Cílem je najít odpověď na otázku, zda křesťan může vnášet pravdivost do současné české politiky. V první kapitole jsou řešeny obecné otázky, které souvisí se smyslem života, se svobodou, se vztahem křesťana vůči sobě, světu a Bohu. Druhá kapitola je zaměřena na pravdu a pravdivost. Pravda je zkoumána z hlediska víry, jsou rozpracovány její dimenze. Lež je popsaná jako hřích a jako psychologický problém. Je nastíněna charakteristika pravdivého člověka. Třetí kapitola řeší vztah politiky a morálky a posuzuje význam mravní způsobilosti politika. Čtvrtá kapitola popisuje vztah k pravdě u Tomáše G. Masaryka a Václava Havla. Obsahuje i vizi pravdivého a úspěšného politika. V závěru jsou shrnuty dílčí výstupy práce a je zhodnocen její význam.
Truth in Politics
Keywords: Křesťan; společnost; politika; etika; morálka; pravda; pravdivost; lež.; Christian; society; politics; ethics; morality; truth; trueness; lie.