Kriminální a delikventní chování mládeže - Přibylová, Dana (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je věnována problematice kriminálního a delikventního chování mládeže. Teoretická část práce je zpracována na základě odborné literatury a zabývá se základními pojmy a teoretickými východisky, které se týkají problematiky kriminality, její etiologií a specifikami, které jsou právě typické při páchání trestné činnosti mládeže. Dále je zde věnována pozornost příčinám, následkům, opatřením, která jsou ukládána mladistvým pachatelům a prevenci kriminality mládeže. Praktická část práce se zabývá vyhodnocením výzkumného šetření, jehož cílem bylo zjistit, zda se respondenti setkali s nějakou formou kriminálního chování, zda si uvědomují následky tohoto chování, a jaké mají názory na takovéto chování svých vrstevníků.
Criminal and delinquent behavior of youth
Keywords: Kriminalita; delikvence; mládež; kriminální chování; příčiny kriminality; následky kriminality; prevence kriminality; Crime; delinquency; youth; criminal behavior; causes of crime; consequences of crime; crime prevention