Spolupráce orgánů krizového řízení územních samosprávných celků a nestátních neziskových organizací při řešení mimořádných událostí - Mikešová, Věra (Jihočeská univerzita, 2019)
V dnešní době dochází čím dál tím více k mimořádným událostem přírodního nebo antropogenního původu, které mnohdy přerůstají do krizových situací. Pro zvládání těchto událostí jsou zřizovány orgány krizového řízení, které mají za úkol zajišťovat komplexní přípravy na jejich zdolávání. V posledních letech orgány krizového řízení využívají ke spolupráci nestátní neziskové organizace, které přispívají krizovým orgánům ke zvládání těchto událostí, a to především v oblasti poskytování humanitární pomoci postiženému obyvatelstvu. Diplomová práce se zaměřuje na orgány krizového řízení územních samosprávných celků a na nestátní neziskové organizace, které jsou součástí Panelu nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje. Ten představuje volné sdružení účastníků a je zřízen za účelem jejich koordinace při poskytování sil, prostředků a činností Jihočeskému kraji při řešení mimořádných událostí a krizových situací. Cíl práce je zaměřen na analýzu zabývající se možnostmi spolupráce orgánů krizového řízení a nestátních neziskových organizací působících na území Jihočeského kraje při nasazování sil a prostředků, které jsou potřebné k řešení mimořádných událostí a krizových situací a na spolupráci výše uvedených subjektů při povodni v roce 2013. Pro dosažení stanoveného cíle a získání objektivních výsledků byl využit kvantitativní výzkum, za použití dotazníkového šetření, který byl aplikován na pracovníky krizového řízení obce s rozšířenou působností v rámci Jihočeského kraje. Dále byl proveden kvalitativní výzkum, který byl veden formou řízeného rozhovoru se zástupci nestátních neziskových organizací, kteří jsou účastníky Panelu Jihočeského kraje. Ze získaných informací od neziskových organizací a vyhodnocení dotazníkového šetření od pracovníků krizového řízení vyplývá, že výzkumné otázky jsou zodpovězeny kladně. To znamená, že spolupráce mezi výše uvedenými subjekty fungovala v roce 2013 bez větších problémů. Orgány krizového řízení využívaly ve velké míře od nestátních neziskových organizací pomoc při monitoringu situace, materiální pomoc a manuální pomoc, v menší míře také finanční a psychosociální pomoc. Díky zkušenostem, které získali výše uvedené subjekty při povodních v roce 2013, ale především i při předchozích mimořádných událostech či krizových situacích, dochází k neustálému vývoji v oblasti spolupráce mezi nimi. Za účelem zdokonalování vzájemné spolupráce se uskutečňují školení, jednání a cvičení, které jsou pořádány Jihočeským krajem, složkami IZS, neziskovými organizacemi, tak i pracovníky krizového řízení obce s rozšířenou působností. Výsledky analýzy diplomové práce mohou posloužit jako podklad ke zefektivnění a zkvalitnění spolupráce při nasazování sil a prostředků orgánům krizového řízení a nestátním neziskovým organizacím, mohou být využity i jako studijní materiál.
The cooperation between emergency management authorities in territorial self-governing units and non-governmental non-profit organisations addressing major emergencies
Keywords: mimořádná událost; krizová situace; orgány krizového řízení; nestátní neziskové organizace; major emergency; crisis situation; crisis management authorities; non-governmental non-profit organizations