Venkovská humna a jejich ekologická a sociální funkce - Kašíková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá ekologickou a sociální funkcí venkovských humen. Venkovská humna jsou přírodě blízká prostředí vesnice za vesnickými staveními (domy). Tvoří tzv. přechodové pásmo mezi zastavěnou částí obce a volnou krajinou. Cílem této práce je zjištění funkce ?venkovských humen? v biodiverzitě venkovské krajiny a jejich funkce (významu) pro člověka. Naplnění tohoto cíle bylo dosaženo pomocí sběru epigeického hmyzu metodou zemních pastí, fytocenologického snímkování a sociologického průzkumu formou dotazníkového šetření.
Village backyards and their ecological and sociological functions
Keywords: venkovská humna; biodiverzita; záhumenkové hospodářství; ekoton; village backyards; biodiversity; adjoining economy; ecotone