Fantasy and Fairy Tale in J.R.R. Tolkien´s Hobbit, Edith Nesbit´s Enchanted Castle and George MacDonald´s Tale The Princess and the Goblin - Pelánová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá srovnávací analýzou Tolkienova fantasy příběhu The Hobbit, or There and Back Again (1937), a dvou děl, která Tolkiena významným způsobem ovlivnily: George MacDonaldovy pohádky The Princess and the Goblin (1872) a fantasy románu Edith Nesbitové The Enchanted Castle (1907). První část práce chronologicky popisuje vývoj britské dětské fantasy literatury. Výše zmínění autoři jsou charakterizováni z hlediska jejich života i literární tvorby. Druhá a zároveň hlavní část práce se zaměřuje na komparaci analyzovaných děl, především na komparaci konkrétních fantastických prvků jako jsou pohádkové postavy, cesta do neznáma, boj proti zlu, magické předměty a kouzelný prostor (zámek, les, opuštěná krajina). Interpretace bude vycházet z Tolkienova pojetí významu pohádky a fantazie a z Proppovy analýzy pohádek.
Fantasy and Fairy Tale in J.R.R. Tolkien´s Hobbit, Edith Nesbit´s Enchanted Castle and George MacDonald´s Tale The Princess and the Goblin
Keywords: fantasy; pohádka; J.R.R. Tolkien; Edith Nebit; George MacDonald; prvky fantasy; dětská literatura; fantasy; fairy tale; J.R.R. Tolkien; Edith Nesbit; George MacDonald; fantasy elements; children's literature